Samenwerken tussen GGZ en Werk & Inkomen (W&I) is nodig, maar lang nog niet altijd vanzelfsprekend. Soms hebben GGZ, gemeenten en UWV lokaal of regionaal al een goede samenwerking opgebouwd. In 31 regio’s zijn projecten opgestart om de samenwerking te beginnen of versterken. Door behandeling te combineren met werk of participatie worden betere resultaten bereikt. Dat begint met een gezamenlijk doel, een gedeelde analyse en focus en een onderling afgestemde aanpak.
Convenant 'Naar duurzaam werk'
31 Impuls-projecten voor regionale samenwerking
Zoveel barrières, zoveel oplossingen
Zinziz-onderzoek ‘Hoe houdt je samenwerking tussen Werk & Inkomen en GGZ levend?’
Ondersteuning door de Programmaraad bij samenwerking
In mei 2018 hebben UWV, GGZ Nederland, Federatie Opvang, RIBW Alliantie, Mind, Stichting Samen Sterk zonder Stigma, Divosa, Mensen Met Mogelijkheden en Cedris het convenant 'Naar duurzaam werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid' getekend.
In 31 arbeidsmarktregio's is de samenwerking tussen gemeenten, GGZ en UWV geformaliseerd in een samenwerkingsproject. Het ministerie van SZW stelde in 2017 via het kader Stimulering regionale samenwerking GGZ en Werk & Inkomen in totaal maximaal 3,5 miljoen euro beschikbaar ter ondersteuning van de regionale aanpakken. IN 2019 hebben SZW en VWS samen nog eens 1 miljoen beschikbaar gesteld voor de zogenoemde 'Impuls-projecten'.
Deze zogenoemde Impuls-projecten hebben waardevolle ervaringen en inzichten opgeleverd voor verbetering van de samenwerking om zo meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk te krijgen of te houden. Deze zijn opgetekend in de eindrapportage Alle Impuls-projecten op een rij.
Zoveel barrières, zoveel oplossingen
Werkgevers spelen een grote rol bij het aan het werk helpen van (meer) mensen met psychische kwetsbaarheid. Daarom is het belangrijk te kijken welke barrières zij ervaren en hoe deze zijn weg te nemen. Eind 2020 heeft de Programmaraad knelpunten en succesfactoren uit de pilot ‘Werkgeversfocus’ in de regio’s Achterhoek, Drenthe, Friesland, Midden-Utrecht en Zuid-Kennemerland en IJmond in kaart gebracht. Dit resulteerde in:
- een overzicht van de barrières die het in dienst nemen van mensen met psychische kwetsbaarheid in de weg staan en suggesties om die barrières weg te nemen;
- een analyse van de opbrengsten van de pilots aan de hand van het 7S-model van McKinsey;
- afzonderlijke impressies van de vijf pilots in de regio’s Achterhoek, Drenthe, Friesland, Midden-Utrecht en Zuid-Kennemerland en IJmond. Deze staan in de handreiking Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk.
Arbeidsmarktregio’s werken beter samen om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan het werk te helpen, ondanks corona en minder financiële steun. Dat blijkt uit onderzoek van Zinziz in de 31 regio’s die deelnamen aan de zogenoemde ‘Impuls-regeling’ van de ministeries van SZW en VWS. Volgens het rapport ‘Hoe houdt je samenwerking tussen Werk & Inkomen en GGZ levend?’ dat in januari 2021 verscheen, werken in twaalf regio’s alle partijen op operationeel niveau samen. Zes regio’s zijn bezig met gezamenlijk beleid om de arbeidsparticipatie van uitkeringsgerechtigden met psychische aandoeningen te vergroten. Enkele regio’s stellen daarnaast kwantitatieve doelen en meten deze ook.
De Programmaraad-website www.samenvoordeklant.nl heeft een speciale pagina over werk en psychische kwetsbaarheid. Hierop onder ander doorverwijzingen naar ondersteunende producten.
De Programmaraad organiseert ook leer- en intervisiebijeenkomsten ter ondersteuning van de regionale samenwerking. Vragen en suggesties zijn welkom op: infosamenvoordeklantnl.